Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
12.08.2014 10:56 - Международно Обществено Движение «ЗА НРАВСТВЕНОСТ!»- ЗА КОДЕКСА НА НРАВСВЕНОСТТА- беседи
Автор: angel7light Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1351 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 12.08.2014 11:04


  Беседи по Кодекса на Нравствеността
Въведение
   Скъпи приятели! На сайта на Движението( za-nravstvenost-bg.org/ ) отваряме нов раздел „Беседи за Нравствеността”. Днес публикуваме въведението и първата беседа, която е посветена на първа точка от Кодекса на участника в Движението. В беседите по Кодекса на Нравственоста ще се запознаете с философски размисли, притчи, примери от живота.

 

image Раждането на Движението „ЗА НРАВСТВЕНОСТ” е като разцъфнало цвете, младо и свежо, набиращо силата на аромата в момента на цъфтежа. Не случайно Движението има като свой символ бялата лилия – символа на чистотата и хармонията. Бяла лилия на фона на синьо-бяла лентичка  още един символ, който говори за благородство и възвишени стремежи, милосърдие и духовност. Всъщност, всички тези качества са част от Нравствеността. Да бъде нравствен във всичко е стремежа на всеки човек, който е в Движението „ЗА НРАВСТВЕНОСТ!”. Участниците в Движението към днешна дата са повече от две хиляди души и  с всеки изминал ден неговите редове се попълват с нови хора. Тези хора живеят в различни страни – в Русия и САЩ, в Германия и Украйна, в Латвия и Нова Зеландия – в 44  страни на света. Движението е международно и няма религиозни, политически и всякакви други амбиции. Неговите участници изповядват различни религии, принадлежат към различни партии, имат различен жизнен статус, но тях ги  обединява основното – стремежа да се живее по Съвест! Какво означава да се живее по Съвест? За това се говори в Кодекса на участника в Движението, който има само 10 точки – 10 „заповеди” за човека отXXIвек, казани на съвременен език. Сякаш казаното в тези точки е повторение на древните истини, които са давани някога от мъдрите Учители на човечеството. Това са доста прости нравствени правила, които ако се следват, могат да направят човека по-добър и да направят света по-добър. И така е било винаги: „Ако искаш да измениш света, започни от себе си!” Да се запознаем с положенията от Кодекса.

 

КОДЕКС НА УЧАСТНИКА

в Международното Обществено Движение

„ЗА НРАВСТВЕНОСТ!”

 

  1. Аз  постъпвам с другите така, както бих искал другите да постъпват с мен.

  2. Аз не причинявам вреда на хората, на животните, на Природата.

  3. Аз се отнасям се с любов и грижа към ближния си и към своя роден дом – Майката Земя.

  4. Аз подкрепям труда за Общото Благо.

  5. Аз избирам честността, правдивостта и искреността, нравствената чистота, простота и скромността в обществения и личния живот.

  6. Аз се  стремя да издигам своето съзнание и да мисля позитивно.

  7. Аз водя здравословен начин на живот.

  8. Аз се радвам на постиженията на другите, като на мои постижения.

  9. Аз съм за братството между всички народи.

10. Аз живея по Съвест.

  Приемайки тези принципи, участникът заявява (преди всичко пред себе си), че от сега нататък ще се стреми да се ръководи в живота си от тях, задължава се да контролира постъпките си, чувствата си и мислите си, по-осъзнато да се отнася към своите жизнени избори. Очевидно е, че сред човечеството на Земята извънредно малко са идеалните и високонравствените хора. Но ако не си поставяш високи цели, то няма как да се придвижиш към тях ни на йота. Всички разбират, че промяната става постепенно. Отначало човек осъзнава и приема нравствените принципи. На следващия етап той се опитва да постъпва в съответствие с тях (на този етап той сверява постъпките си с положенията от Кодекса, осъзнава грешките си – ето защо трябва да се знае Кодекса наизуст, като таблица за умножение). И накрая, на третия етап нравствените принципи се вкореняват в неговото съзнание така, че той постъпва само нравствено и по никакъв друг начин. Нека си припомним притчата за пеперудата, която се опитва да се измъкне от пашкула.   imageПеперудата много се трудила, за да разшири процепа в пашкула. Минаващ наблизо човек съжалил пеперудата. Разрязал с нож пашкула. Пеперудата се измъкнала на свобода. Но тялото й било толкова слабо, че тя не могла да полети. Именно продължително прилаганите усилия са тези, които помагат да заякнат крилата на пеперудата. Мъдрият живот кара пеперудата с голям труд да напусне пашкула, за да  расте и да се развива. Това е принципът, който действа по отношение на изменение на съзнанието. Но за разлика от пеперудата, ние изменяме съзнанието си непрекъснато, в продължение на цял живот. Най-важното е да знаем към какво трябва да се стремим и да проявяваме всекидневна целенасоченост. И тогава, ще се измъкнем от пашкула на ограниченията на нашето съзнание и ще се научим да летим. В Беседите ще се спираме по-подробно на всяко положение от Кодекса, без да имаме претенции за истинност като последна инстанция. Ще призовем на помощ мъдростта на великите учители на човечеството – философи, основатели на учения и религии, а също така и собственото си сърце и здрав смисъл.  Елена Илина
za-nravstvenost-bg.org/index.php/2-uncategorised/41-besedi-po-kodeksa-na-nravstvenostta

 

Първа Беседа: „Аз постъпвам с другите така, както бих искал другите да постъпват с мен”- za-nravstvenost-bg.org/index.php/2-uncategorised/42-parva-beseda




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: angel7light
Категория: Лични дневници
Прочетен: 275756
Постинги: 33
Коментари: 14
Гласове: 27