Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
05.10.2014 23:46 - МАХАВАТАР БАБАДЖИ
Автор: angel7light Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4128 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 06.10.2014 00:19


  МАХАВАТАР БАБАДЖИ
image

Махаватар е яваването на Бог в човешко тяло без човешко раждане. Шри Бабаджи се явил през юни 1970 г. в една пещера, която съществува от хиляди години в подножието на планината Кумаон Кайлаш, зад свещената река Гаутама Ганга, срещу неизвестното селце Хайдакан в щата Утар Прадеш. Не се знае нищо за произхода и семейството му. От самото начало 18-годишен младеж, Бабаджи показал своите божествени способности - голяма мъдрост и духовно излъчване. Той знаел наизуст свещените писания на хинди и санскрит, без да личи, че е бил обучаван някъде. Месеци наред почти не ядял, но имал неизчерпаема енергия. През септември 1970 г. се изкачил на планината Кайлаш и в близост до малък храм, в поза "лотос" прекарал 45 дни в медитация, а накрая възвестил посланието, заради което дошъл на този свят.

Идването му било предсказано в старите писания от светеца Махендра Баба.

Последователите на Бабаджи го почитат като вечно божествено същество. Големите и малки чудеса, които извършвал всеки ден - четене на мисли, лекуване на всякакъв вид страдания - надхвърлят човешките възможности. 

Много западни ученици на Бабаджи го смятат за голям психолог, а много индийци го виждат в съвсем друга светлина: като аватар на Шива.

Шива е един от трите аспекта на Бога в индийската космология. Брахма е сътворяващият, Вишну - запазващият, а Шива - разрушаващият аспект. Индусите вярват, че тези аспекти на Бога могат да бъдат материализирани в човешка форма. 

Въплъщенията на Вишну са смъртни, а на Шива - безсмъртни.

Махендра Баба често споменавал на своите ученици, че и двамата - техният любим Хайдакан Баба и Бабаджи на Йогананда - са въплъщения на Шива. Освен това било предсказано, че когато следващият път Шива се яви в човешка форма, той ще има белег на десния прасец, на лявата ръка, символи на Шива и зодиакални знаци по стъпалото. След известно противене Бабаджи позволил краката му да бъдат оцветени и фотографирани; на снимките се видяли телец, кобра, тризъбецът на Шива, ОМ с брамински шрифт, и знаците на Лъва и Овена.

Бабаджи препоръчвал повтарянето на древната мантра ОМ намах шивай. Това е молитва на санскрит, която означава отдавам се, прекланям се пред Теб, търся закрила в Теб, да бъде волята Ти.

Бабаджи често казвал, че физическата работа, извършена безкористно, води до промяна на съзнанието. Затова считал работата за богослужение. В Хайдакан карма йога заема няколко часа сутрин и следобед. Всеки върши това, което умее - в кухнята, в градината, в болницата, при строеж или ремонт на някоя сграда. По време на пребиваването на Бабаджи тук се извършва неимоверно много работа: построяват се храмове, жилищни сгради, регулира се реката - и всичко това без технически средства. С енергията си той мобилизира неподозирани сили у всекиго.

Той подчертава и важността на крия йога. Всекидневната ни работа от сутрин до вечер е истинска крия йога. Няма нищо на този свят, което да не е крия йога. Даже яденето и спането, и процесът на храносмилане са крия йога. Молитвата е крия йога. Да служиш на хората е крия йога.

От всички страни, с които Бабаджи ни се представя, най-смущаваща е идеята за разрушението. Той предрича тежка световна природна катастрофа и войни. Индийските ученици на Бабаджи даже считат, че той е натарадж - най-ужасния аспект на Шива. Той трябва да разруши незнанието, за да дойде нова духовна ера. Бабаджи събира учениците си от предишни прераждания, за да ги научи на новата крия - повтарянето на ОМ намах шивай - с което да се спасят от идващите събития.

Даджо Неф от САЩ разказва:
"Знаех за предсказанието още преди да дойда в Хайдакан. Познавам дивия и войнствен натарадж Шива, представян в индийското изкуство и митология, но Бабаджи по нищо не прилича на духа на разрушението. Мислено го помолих да разреши загадката и след няколко дни сънувах странен сън. В едно сърце видях да гори пламък на свещ. Знаех, че това означава любов и себеотдаване. 
Пламъкът се увеличаваше и виждах, че той изгаря и пречиства всичко, което не е любов. Всички тъмни неща, които не отговаряха на силата на любовта на пламъка, бяха погълнати от него, за да сторят място на доброто, което искаше да дойде. Така разбрах, че "разрушаващият" аспект на Бога е всъщност изключително интензивна вибрация на любов, която не унищожава нищо със същата вибрация, но разрушава всичко, състоящо се от по-низши вибрации - алчност, жестокост, егоизъм. Разбрах дълбокия смисъл на Ом намах шивай като защитна мантра. Ако ведическата представа за мантрата е правилна и повторението й предизвиква в човека аспекта на Шива, то той би оцелял, ако през него премине енергията на Шива, защото в него вече има от тази енергия.

Превод: Стефка НИКАНОРОВА

-----------------------------------------------------------------------------------

ШРИ БАБАДЖИ
Гертрауд Райхел


Срещата с един голям учител е понякога повратна точка в живота на човека. Стари начини на мислене си отиват, съзнанието се отваря и разширява и навлиза в непознати измерения на всички нива, ражда се ново мислене.
Един от тези големи учители е Бабаджи. Неговите ученици го считат за махаватар. Тази дума идва от санскрит и означава "слизане на Божественото в материята", т.е. сгъстяване на духа, на фината материя. Затова махаватар е божествено явление. Аватарите или махаватарите (големите аватари) се появяват на земята винаги, когато предстоят големи поврати и когато човечеството е напуснало правия път. Това се отнася и за Бабаджи, който от незапомненни времена се завръща, за да учи човечеството.
В Индия, в района Кумаон в подножието на Северните Хималаи Бабаджи е познат от столетия под името Хайдакан Баба. Писмени и устни предания говорят за появата му в множество образи. Преди сегашното си въплъщение - 1970 - 1984 г. - той е бил видян във физическо тяло през 1920 г. Все още живи ученици казват, че тогава той се разтворил в светлина в средата на една река. До 1970 г. той много пъти е бил виждан в светлинно тяло, когато се явявал да даде съвети или да лекува.
Ето какво се случило през 1970 г.: Селянинът Чандрамани от Хайдакан видял на сън баща си, починал преди 25 години, който му казал, че Бабаджи се е появил отново в тялото на млад мъж. Бащата заръчал: "Иди в пещерата край селото и окажи на Бабаджи почит, защото няма съмнение, че това е той. И още нещо: не го напускай, каквото и да става!" Чандрамани разказва: "Когато се събудих, беше към 4 ч. сутринта. Веднага се запътих към пещерата. Там видях Бабаджи на светлината на малка маслена лампа. Когато ме видя, той каза: "Дете мое, върви си в къщи и се върни след три дни!" Аз си отидох, но веднага се върнах с кана мляко. След три дни Бабаджи се изкачи на хълма Кайлаш, където остана в медитация неподвижен 45 дни. През цялото време бях при него и не го видях нито веднъж да стане, нито веднъж да се изкъпе. Когато най-сетне излезе от дълбоката си медитация, аз го попитах как ще се изкъпе, тъй като никъде нямаше вода. Той отвърна: "Ще заповядам на вятъра да ми донесе вода." Тогава забелязах, че по хубавите му дълги коси се стичат водни капки и божественото му тяло е цялото мокро.

Скоро новината за завръщането на Бабаджи се разнася из цяла Индия. През 1972 г. идват и първите европейци, най-често водени от видения или сънища. Аз самата видях Бабаджи в един сън в края на 1978 г., след като бях прочела книга за него. В съня ми Бабаджи седеше на пиедестал и говореше с микрофон на много насядали по земята американци, които също имаха в ръцете си микрофони. Наблюдавах сцената и след известно време мислено казах: "Ако ти наистина си това, за което всеки те смята, и ако искаш да говориш с мен, ще трябва да избереш друг начин на общуване". Отговорът дойде веднага. Той ми изпрати лъч бяла светлина, дебел колкото палец, в чакрата в междувеждието. Изпитах неописуемо духовно щастие. По това време живеех със семейството си в Източна Африка и нямах нищо общо с религията. Реших да отида в Хайдакан.

За себе си Бабаджи казва: "Аз съм нищо и никой, това тяло няма значение, за съм само огледалото, в което се оглеждаш. Аз съм като огън. Не стой много настрани, защото няма да усетиш топлината. Но не се приближавай прекалено, за да не се изгориш. Научи се на правилната дистанция. Името ми е Махапрабхуджи, Великият господар".
Беше невъзможно да се анализира или да се разбере същността на Бабаджи. Той беше загадъчен и непостоянен, а реакциите му - непредвидими. Но все пак той мога да го опиша с един израз - въплътена любов. "Аз дойдох, за да се раздавам. Раздавайте се и вие" - бяха неговите думи.
Бабаджи винаги подчертаваше значението на безкористната работа, т.н. "карма йога". Той казваше, че всяка работа, извършена безкористно, води до промяна на съзнанието, затова считаше работата за богослужение.
ащо Бабаджи се прероди? За да разтърси човечеството и да го подтикне към човечност, за да го предпази от големите опасности на идващите събития. Неговите предсказания се отнасяха конкретно до новото оформяне на земята: "Настоящето е изпълнено с бунт. Ще стане голяма промяна, и тя ще е чрез кървава революция. Накрая нито една страна няма да бъде пощадена, някои дори изцяло ще бъдат заличени и няма да остане никакъв знак от съществуването им. В други страни ще оживеят 3 - 5%, най-много 25% от населението. Унищожението ще дойде от земетресения, наводнения, катастрофи, конфликти и войни. В отговор на въпроса как да се спасим, той даваше следния пример: "Мелницата мели житните зърна точно така, както се случва с хората по време на бедствие. Но някои зърна, които са съвсем близо до оста, падат и мелничарският камък ги изхвърля."
На 14.02.1984 г., след много скрити предизвестия, Бабаджи напусна тялото си в ашрама в Хайдакан. Предния ден той дълго седял мълчаливо сред няколко посетители и ученици, гледал една карта на света и разлиствал книга за Хирошима. Внезапно вдигнал глава и, като гледал втренчено в далечината, казал: "Разрушението трябва да дойде по две причини. Хората все още мислят за аз и мое. Но това не е истината, не е пътят, не е любовта, защото всеки иска да бъде велик и никой вече не може да бъде малък. Затова то е непроменимо".








Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: angel7light
Категория: Лични дневници
Прочетен: 275860
Постинги: 33
Коментари: 14
Гласове: 27